Olle Danielsson » Volvo Olle Danielsson

VOLVO

Under 12 år 1971- 1983 hade jag en intensiv och berikande tid i VOLVOS FÖRETAGSLEDNING med P.G. Gylllenhammar som min chef och VD.

Volvo AB

Jag informerar min chef och VD P.G.Gyllenhammar, vice VD Per Ekström och kommande VD Gunnar L Johansson om Volvos effektivisering.

Mitt ansvar på VOLVO med 300 anställda och här utdrag från P.G. Gyllenhammars betyg:

“Inköpschef inom Volvo Göteborg för kontorsutrustning, innefattande bl.a. 2.300 kontorsmaskiner, kontorsinredning och planering och disponering av kontor samt inköp av all trycksaksproduktion i form a reklamkataloger för person- och lastvagnar, SP-tryck mm, även för dotterföretag, generalagenter och återförsäljare. Varje år handlades en produktion av 1.200 ton trycksaker och Volvo var därmed en av de största trycksaksbeställarna i Sverige med anlitande av tryckerier över hela Europa.

PR- ansvarig för Volvos allmänna besöksverksamhet för ca 60.000 besökare, Volvohallen, och koncerngemensamma utställningar.

Koncernidentifikation för Volvokoncernen world wide, för utveckling av Volvos totala identifikationsprogram för en enhetlig profil kring Volvos namn, för fordon, produktmärkning, skyltar, byggnader, färgsättning, samt Volvo In Sports med kläddesign för tennis, segling, och skidor, eftersom Volvo är huvudsponsor för flera stora turneringar världen runt.

Intendentur för Volvo Göteborg innefattande telefonväxlar, 20.000 samtal per dag och 30 telefonister, sekretariat, post 2,7 ton per dag, reseverksamhet 8000 resor per år, språköversättningar av ca 25 språk.

Administrativ konsultverksamhet inom koncernen.

Koncernens flygverksamhet för företagsledningen, med piloter och mekaniker. Inköp av avancerade jet affärsflyg, bl.a, Falcon 10 vid Dassaut fabrikena i Bordeau”

Slut på P.G Gyllenhammars Betyg.

Museibilar, Volvos  samlade person- och lastbilar under årens lopp. Min styrelse beordrade mig att sälja bilarna, då Volvo hade ekonomiska problem. Lyckligtvis följde jag inte denna order, så de historiska Volvo fordonen kan nu beskådas på gatuadressen Arendals Skans i Torslanda, Göteborg.

volvoab3

Jag företrädde svenskt näringsliv i Internationella Handelskammarens ”Commission on Postal and Telecommunications Services” i Paris.

Jag utnämndes 1976 till DIREKTÖR för Volvokoncernen, yngsta direktören inom Volvo.

Gunnar Engellau

Gunnar Engellau, som var grundaren av den största industriella utbyggnaden av Volvo och ett toppmodernt huvudkontor, tilldelade mig Gunnar Engellau Stipendiet för Management studier i ett av världens mest renommerade universitet, BERKELY i San Francisco med 24 nobelpristagare då jag var där 1969.

Han gav mig också golfabonnemang under två år.

Vid hemkomsten blev jag utnämnd till chef för VOLVO-DATA, senare VOLVO IT, 34 år gammal.

 

olle23

Gunnar L. Johansson utnämndes till VD efter Gyllenhammar, som antog titeln Koncernchef. Här diskuterar Gunnar L. och jag Volvos framtida administration.

Ansvar för tillkomsten av och chef för VOLVO-DATA/VOLVO IT med ny datorbyggnad och helt ny generation datorer. Se Menyn Volvo-Data/Volvo IT

Jag initierade ”KONTOR 85” redan 1976, åskådliggörande en ny generation PC/ Datorer med datorstyrda telefonväxlar samt beskrivning av framtidens datorer i samarbete med världens ledande datortillverkare i Kalifornien.  Se Meny Framtidens PC/Datorer.

Ansvar för Uppförande och Design av GÖTEBORG CITY AIRPORT, Säve, i antalet rörelser den tredje största flygplatsen i Sverige. VD och Styrelseordförande. Se Menyn Göteborg City Airport.

1983 tyckte jag att jag fullföljt mina mål och ambitioner inom Volvo och jag uttryckte att jag gärna ville start ett eget företag och P. G. Gyllenhammar gav mig då ett konsultuppdrag, så att jag parallellt kunde starta SKANDIA FRANCE, som snabbt blev en av de största fastighetsmäklarna i Skandinavien på FRANSKA RIVIERAN. Se Menyn Skandia France.

volvoDSC02117

Volvos huvudkontor som uppfördes av Gunnar Engellau…

Kom gärna med synpunkter till
olle@skandia-france.com